Seitsemättä kertaa järjestettävä Louna-Roga on aina järjestetty Liesjärvellä. Kisakeskuksena on toiminut Eräkeskus Metsäkouluntie. Viime vuonna paikan omistaja oli jo vaihtunut ja nimi oli vaihtunut hieman; Eräkeskus Koivu ja Kuusi on tänä vuonna kisakeskuksena.
Osallistujia on ollut monena vuonna yli 200. Tänä vuonna on havaittavissa selkeä pudotus kisaajien määrässä. Olisiko kisamaastot tulleet liian tutuiksi usealle suunnistajalle? Tosin joka vuosi on päästy hakemaan rasteja uusistakin paikoista. Niin tulee olemaan myös tänä vuonna. Varsinkin viiden ja kuuden tunnin sarjoissa kisakartasta melkein puolet on uudella alueella. Mutta kolmen tunnin osalta mennään lähes kokonaan sellaisissa maastoissa, jotka ovat jonain vuonna olleet kisakartalla. Hätäisen johtopäätöksen perusteella voisi kuvitella, että ensi vuonna kisa järjestetään jossain muualla, jotta saadaan uutta maastoa rastipisteille.
Tänä vuonna kisa on aikaisemmin kuin muina vuosina. Ensimmäisten vuosien pakkasista ei tarvitse olla huolissaan vaatetusta miettiessä. Aikainen ajankohta aiheuttaa valitettavasti sellaisen tilanteen, että samaan aikaan järjestetään Eerikkilässä polkujuoksutapahtuma Eerikkilä trail run . Polkujuoksun reitit kulkevat samoilla alueilla kuin Louna-Rogan maastokin on. Tämän vuoksi muutamia rastipaikkoja siirrettiin aika viime tipassa sellaisiin paikkoihin, että kisaajat eivät olisi toistensa tiellä kovinkaan monessa paikassa. Tästä huolimatta erityisesti pyöräilijöiden pitää muistaa, että poluilla ja teillä kulkee juoksijoita.
Viime vuoden tapaan kisassa on käytössä kaksi karttaa; kolmen tunnin sarjassa on oma kartta, mutta viiden tunnin ja kuuden tunnin sarjojen kartta on sama. Kartat ovat 1:25000 mittakaavassa. Suurelta osin kartat ovat samalta alueelta, mutta pidempien sarjojen kartta ulottuu selkeästi pohjoisemmaksi. Kolmen tunnin kartalla on hieman vähemmän rasteja. Pidempien sarjojen kartalla rasteja on enemmän kuin emit-kortille mahtuu leimoja, mutta rastit ovat sen verran ympäri karttaa, että 50 rastin leimaus ei onnistu kuudessa tunnissa.
Viime vuonna oli mukana ensimmäistä kertaa myös pyöräsarjat. Tänä vuonna pyöräilijät pääsevät myös hakemaan rasteja Louna-Rogassa. Vaikka polkuverkosto alueella on paikoin kattavakin, niin kansallispuiston alueella on rajoitettu pyöräilyä kohtuullisen paljon. Osittain tästä syystä johtuen kisamaasto on tänä suurimmaksi osaksi kansallispuiston ulkopuolella. Vain muutama rasti on puiston alueella. Puiston alueella saa ajaa Katavalammintietä pitkin. Jonkun pyöräilijän reitinvalinta saattaa osua Katavalammintielle.
Rasteja maastossa on 67 kappaletta. Rastit on numeroitu 30-99 välille. Rastin ensimmäinen numero kertoo rastista saatavat pisteet. Eli 30 rasti antaa 3 pistettä ja 76 rastista saa 7 pistettä. Rastien sijoittamisessa kartalle on käytetty muutamia periaatteita. Todella hieno maisemapaikka on melkoisella todennäköisyydellä saanut kasilla tai ysillä alkavan leimasimen. Kartalta löytyy myös muutama hieman haastavampi rastipiste, joka on saanut ison numeron. Toisaalta yksinäistä yhdeksän pisteen rastia ei kannata lähteä hakemaan, jos pienemmällä matkalla olisi saavutettavissa useampi viiden pisteen rasti. Useimmat rastit on naamioutu näyttämään eri numeroa kuin leimasimen oikea koodi on. Tämän vuoksi sellaiset emit-kortit, joissa on leimasimen koodin näyttö eivät välttämättä näytä oikeaa leimaa. Kisan jälkeen julkaistaan rastivastaavuustaulukko, jotta väliajoista pystyy katsomaan millä rasteilla eri joukkueet ovat käyneet.
Rasteja on pyritty sijoittamaan maastoon niin, että pahimmat hakkuuaukiot eivät olisi kovin monella reitillä. Muutamissa kohdissa maastossa pystyy hieman kiertämään pahimpia aukkoja; kartasta kaikkia aukkoja näy. Mutta kartassa on muutamia tuoreitakin hakkuuaukioita merkittynä. Pelkän tie- tai polkujuoksun osuutta on yritetty minimoida. Mutta pyöräsarjan lisäämisen johdosta osa rasteista sijaitsee melko lähellä polkuja tai teitä.
Voittajajoukkueet tulevat kuitenkin varmuudella etenemään pitkiäkin pätkiä metsässä ilman polkuja. Tosin pyöräsarjan voittajat voivat suunnitella reittinsä niin, että suurin osa siitä kulkee pelkästään polkuja tai teitä pitkin.
Huoltopisteet
Kilpailumaastossa ei ole juomarasteja. Kaikissa sarjoissa kilpailijat voivat jättää omia juomapulloja ja muuta tavaraa järjestäjän toimitettavaksi huoltopisteille. Huoltopaikat tulevat olemaan kisakartan uloimmaisilla osilla. Kolmen tunnin kisassa on yksi huoltopiste, joka on sama myös 5/6 sarjassa. Sen lisäksi pidemmissä sarjoissa on toinenkin huoltopiste. Paikat on merkitty karttaan huoltorastiksi. Huoltorastilta ei saa pisteitä, eikä siinä ole rastilippua, mutta se on helposti havaittavissa. Huoltopaikalle vietävät tavarat tulee jättää Eräkeskuksen ulko-oven viereen merkittyyn pisteeseen. Järjestäjä toimittaa huoltopaikalle viedyt tavarat takaisin kisakeskukseen klo 17.00 mennessä. Huoltopisteeltä järjestäjä hakee tavarat pois noin klo 16.15. Eli suunnittele reittisi niin, että kuuden tunnin sarjassa viimeisen tunnin aikana ei huoltopiste ole enää käytössä. Huoltopisteellä ei ole valvontaa kisan aikana. Kolmen tunnin sarjassa maaliin tulleet joukkueet voivat käydä hakemassa omat tavaransa pois kisan jälkeen huoltopisteeltä, mikäli eivät jää kisakeskukseen pidemmäksi aikaa.
Suot, ojat ja joet
Kartan alueella on muutamia soita. Suurimmaksi osaksi ne ovat kuitenkin sen verran kantavia, että niitä pitkin pystyy etenemään. Rasteja viedessä suot olivat ajankohtaan nähden melko kuivia ja kantavia.
Kisakartalta löytyy useampiakin ojia ja jokia, joiden ylittäminen ei onnistu kuivin jaloin. Toisin paikoin ojien ja jokien yli on kaatunut puita, joita pitkin ylittäminen on mahdollista kenkiä kastelematta. Myös pienen etsinnän jälkeen voi löytyä hieman kapeampi kohta, josta ylitys onnistuu hieman helpommin. Karttaan ei ole merkitty yhtään ojaa tai jokea, jota ei saisi ylittää. Kilpailijat päättävät itse, kuinka paljon haluavat kastella itseään jokien ylityksissä.
Turpoonjoki laskee Liesjärvestä Portaan kautta Kuivajärveen. Joki on käytännössä joka paikasta niin leveä, että sen ylittäminen onnistuu vain siltoja pitkin. Tosin joissain kovimmissa virtapaikoissa veden syvyys on sen verran matala, että joen pystyy ylittämään kahlaamalla.
Ruostejoki laskee Ruostejärvestä Tapolanjärveen. Joen voi toisinpaikoin ylittää kuivin jaloin, mutta suurimmaksi osaksi se on niin leveä, että jalat kastuvat ylityksessä.
Kupittaanlammista laskeva oja on myös paikoin niin levä ja syvä, että sitä ei kannata joka paikasta yrittää ylittää. Mutta pienellä hakemisella ylityspaikka löytyy varmasti.
Talojen pihoille meno on ehdottomasti kielletty
Nyt suunnistusmaasto on etenkin pidempien sarjojen osalta sellaista, että siellä on paljon vakituista asutusta tai mökkejä. Näitä ei ole merkitty karttaan kielletyiksi alueiksi. Mutta talojen pihoihin meno on ehdottomasti kielletty, mikäli talon pihan läpi ei kulje virallista tietä. Talojen pihat pitää kiertää sen verran kaukaa, että ei aiheuta ylimääräistä häiriötä asukkaille. Pellot ovat suurelta osin jo puitu, mutta muutamille pelloille on kylvetty syysviljaa. Koska ajankohtaisen tilanteen tietäminen karttoja tilatessa ei ollut mahdollista, niin lähes kaikki pellot on merkitty pistepelloiksi. Niille meno kielletty. Mutta mikäli pellon reunaa pystyy kulkemaan niin, että pellolla olevat viljelykset eivät kärsi, voi sen tehdä ihan pelto-ojan vierustaa pitkin. Mutta poikki pellon ei saa kulkea. Kartalla on myös muutama pelto, joita ei ole merkitty pistepelloiksi. Niiden poikki saa kulkea.
Ja kaikkien maastoon lähtijöiden on syytä muistaa Metsähallituksen retkeilyalueiden ohje: sen minkä jaksat kantaa maastoon, jaksat myös kantaa sieltä pois.
Ratamestari toivottaa kaikki kisaajat tervetulleiksi tämän vuoden Louna-Rogaan.
Comments